
CT-scan duidelijke en snelle diagnose
Wat is een CT-scan?
Een CT-scan is een onderzoekstechniek met behulp van röntgenstralen. Met röntgenstralen is het mogelijk verschillende weefsels van elkaar te onderscheiden. Dit komt doordat weefsels verschillen in dichtheid. Zachte weefsels, zoals longen, krijgen een donkere kleur op de foto. Weefsels met een grotere dichtheid, zoals kraakbeen of bot, worden grijs tot wit.
Offerte aanvragen

Hoe werkt het maken van een CT-scan?
Om een CT-scan te maken wordt het dier in een tunnel gelegd. Vervolgens wordt het langzaam door de tunnel geleid. Rondom de tunnel beweegt een röntgenbuis met hoge snelheid. De buis zendt daarbij een smalle bundel röntgenstralen uit die door het lichaam gaat, en aan de overzijde wordt opgevangen. Hierdoor krijg je een driedimensionaal beeld en kun je van iedere gewenste plek, in iedere gewenste richting een dwarsdoorsnede maken.
Iedere afwijking of structuur die u op een röntgenfoto ziet, is op een non-invasieve manier te specificeren. Alle dimensies wat betreft; grootte vorm, locatie en begrenzing worden duidelijk gemaakt. Of als onderdeel van een reeks opeenvolgende zelf te kiezen doorsnedes òf als een softwarematige 3D reconstructie. Met het gebruik van contrastmiddel is zelfs de doorbloeding van die structuren in beeld te brengen. De software is ook in staat om storende botstructuren te verwijderen, of om virtueel een endoscopisch onderzoek te creëren.
De 3D reconstructies zijn enorm verhelderend in de orthopedie; fracturen en bijvoorbeeld artrose. Ook longaandoeningen en hartproblemen zijn prima in beeld te brengen. Specifiek onderzoek van urinewegen of pancreas levert ook spectaculaire beelden op.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de kennisbank van de diergeneeskunde
De Specialismen van de Dierendokter in Arnhem
Onze operatiekamer is modern en compleet uitgerust met alle denkbare apparatuur voor onderzoek en behandeling. Mede hierdoor kunnen wij een aantal specialistische operaties aanbieden:
- Kijkoperaties gewrichten (arthroscopie). Hiermee kunnen verschillende aandoeningen in de gewrichten worden gezien zonder het gewricht open te maken
- Operaties gescheurde voorste kruisband/knie (vkl). Hierbij is het doel het gewricht weer stabiel te maken.
- Losse knieschijf (patella luxatie). Op basis van de klachten en de gradatie wordt er een plan gemaakt welke technieken nodig zullen zijn voor een goede behandeling.
- Botbreuken (fracturen). Als de botbreuk niet te behandelen is met alleen gips kan de breuk operatief weer vastgezet worden.
- Kijkoperaties in de buik (laparoscopie). Voor bijvoorbeeld een onderzoek in de buikholte, operatie of om een biopt af te nemen.
- Overige chirurgie zacht weefsel. Denk hierbij aan castratie en sterilisatie, wondverzorging en het verwijderen van vreemde voorwerpen.